7. Kolozsvári Zsidó Napok

2022. november 3-6.

7. Kolozsvári Zsidó Napok

Music event in Cluj-Napoca, Romania by Határtalan Kultúra and 2 others on Thursday, November 3 2022 with 400 people interested and 90 people going.

 A koronavírus-járvány miatt két évig nem lehetett megtartani a nagy népszerűségnek örvendő zsidó kulturális rendezvénysorozatot Erdély kincses városában, idén azonban végre megrendezhetjük a 7. Kolozsvári Zsidó Napokat. Újra várjuk tehát kedves közönségünket sok különleges koncerttel, történelmi sétával, irodalmi és gasztronómiai rendezvénnyel, s végül, de nem utolsó sorban: liturgikus dalokkal és imákkal.

Találkozzunk újra, s idézzük fel a zsidó hagyomány kincseit Kolozsváron, ebben a kulturálisan sokszínű és gazdag városban, amely az elmúlt századokban oly sok kultúrának, vallásnak és tradíciónak vált bensőséges, igazi otthonává.

A programokon a részvétel ingyenes, így minden érdeklődőt szeretettel várunk!
PROGRAM

NOVEMBER 3. CSÜTÖRTÖK

Rekvizitumok régi verseimből címmel Radnóti Miklós emlékezete / 7. Kolozsvári Zsidó Napok

Event by Határtalan Kultúra and 3 others on Thursday, November 3 20225 posts in the discussion.

19 óra: Ünnepélyes megnyitó a Horea/Nagy úti zsinagógában, majd Rekvizitumok régi verseimből címmel Radnóti Miklós emlékezetét idézi fel Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész előadása.
„…igen ezek a képek rekvizitumok régi verseimből
vállalom őket
néhány dolgot szeretnék elmondani most csak
magamról és az emberekről akikkel együtt élek
elmondani hogy boldog ember vagyok én és
keserű lázadó is…

E sorokat Radnóti Miklós írta a menyasszonyához kelt szegedi levelében 1931. november 20-án. Az „életeposz”, amelybe e sorokat szánta, sosem készült el, ám Radnóti költészete monumentális „életeposszá” sűrűsödött boldogságával, szorongásaival, keserű lázadásával és tragikus sorsával együtt. Bátran állíthatjuk, hogy a Radnóti-életmű a magyar líra egyik csúcsteljesítménye: megkerülhetetlen verseit lélekben magunkra kellett gombolnunk, mint egy viharkabátot. Reméljük, nézőink is érzékelni fogják ennek súlyát és szakralitását.
Helyszín: a Horea úti (Nagy utcai) zsinagóga
NOVEMBER 4. PÉNTEK

Mit esztek ti otthon, mannát? – könyvbemutató és beszélgetés / 7. Kolozsvári Zsidó Napok

Event by Határtalan Kultúra and 3 others on Friday, November 4 2022

16 óra: Mit esztek ti otthon, mannát? – könyvbemutató és beszélgetés
Irodalom és gasztronómia: beszélgetés Rubin Eszter íróval, a Szépírók Társaságának tagjával és Visky András, József Attila-díjas erdélyi magyar íróval. A főzés soha nem csupán az ételről szól. Az ízek emlékeket hordoznak, egy ruganyos kelt tésztába bele lehet gyúrni megannyi örömöt és bánatot, egy tál étel gyógyíthat és békét teremthet.
A Bookline sikerlistás „Mit esztek ti otthon, mannát? című irodalmi szakácskönyvről Rosenstein Tímea úgy fogalmaz – „a receptek mellett bepillanthatunk egy zsidó család életébe és múltjába, melyen keresztül azt érezhetjük, az étel nem csak testünket, lelkünket is jóllakatja. Családi receptek családi történetekkel fűszerezve.
Helyszín: Bulgakov Kávéház
//

Spiritualitás – harmóniumra és hegedűre hangolva / 7. Kolozsvári Zsidó Napok

Event in Cluj-Napoca, Romania by Határtalan Kultúra and 2 others on Friday, November 4 2022 with 130 people interested.

20 óra: Spiritualitás – harmóniumra és hegedűre hangolva
Évezredek óta a zenélés az egyik legsajátosabb kifejezési mód, ezért képezi fontos részét a spiritualitás világának. E hangverseny színes programja olyan héber, keresztény és világi műveket kínál, amelyek révén a közönségnek lehetősége adódik az elmélyülésre és a belső elcsendesülésre. A koncerten egy különleges hangszerpárosítás kínál nem mindennapi zenei élményt, hiszen a hegedű hangjait egy 1859-ben készített francia harmónium kíséri majd.
Előadók: Fazakas Ádám Sándor orgonista, karnagy, a Gheorghe Dima Zeneakadémia harmadéves doktorandusz hallgatója – harmónium és Gergely Róbert, a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának tagja, a Sigismund Todutã Zenelíceum hegedűtanára – hegedű.
Műsor:
Ernst David Wagner (1806-1883) – Kol Nidre; Louis Vierne (1870-1937) – Cortège; Kodály Zoltán (1882-1967) – 3 Epigramma; Charles-Valentin Alkan (1813-1888) – Prière du soir, Placiditas, Ancienne mélodie de la synagogue; Fernand Halphen (1872-1917) – Andante religioso d’après un thème hébraïque; César Franck (1822-1890) – Offertoire in Re majeur; Hubay Jenő (1858-1937): Vorbei; Louis Lewandowski (1821-1894): Huldigungsgesang, Consolation in D, Sündenbekenntnis; Julius Eichberg (1824-1893): Valse, Introduction and Rondoletto, Concertino
Helyszín: Belvárosi unitárius templom
NOVEMBER 5. SZOMBAT

Kolozsvári zsidó történetek / 7. Kolozsvári Zsidó Napok

Event by Határtalan Kultúra and 3 others on Saturday, November 5 2022

11 óra: Kolozsvári zsidó történetek
Házak, emlékek, sorsok: történelmi séta a kolozsvári zsidóság életének egykori helyszínein Sipos Dávid vezetésével.
Találkozási pont a régi zsinagógánál a Párizs/Pap utca 7. előtt
//

Jeruzsálem, kedvesem… / 7. Kolozsvári Zsidó Napok

Event by Határtalan Kultúra and 3 others on Saturday, November 5 2022 with 103 people interested.

15 óra: Jeruzsálem, kedvesem…
Héber nyelvű istenes énekek, ladino népdalok, majdnem feledésbe merült jiddis nyelvű kuplék, huszadik századi örökzöld szerzemények, azaz a szakrális és profán zsidó énekművészet gyöngyszemei elevenednek meg Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész előadásában. Az elmúlt évek munkái során egymásra hangolódott alkotók Jeruzsálem, kedvesem… című dalestje arra keresi a választ, hogy mi az a láthatatlan erő, amely közösségi élménnyé kovácsolhat egymástól teljesen különböző műfajú dalokat.
Helyszín: Kolozsvári Szépművészeti Múzeum, Bánffy-palota, Tonitza-terem
//

„Szeretsz engem?” – Kolozsváron a „klezmerkirálynő” és a „kántorkirály” / 7. Kolozsvári Zsidó Napok

Event by Határtalan Kultúra and 3 others on Saturday, November 5 2022

20 óra: „Szeretsz engem?” – Kolozsváron a „klezmerkirálynő” és a „kántorkirály”
Dr. Nógrádi Gergely főkántor fesztiválunk népszerű visszajáró vendége, Klein Judit énekművészt, a jiddis és héber dalok varázslatos előadóját azonban először láthatja-hallhatja a kolozsvári közönség. Az est közreműködői a legkedveltebb zsidó slágerekből válogatták össze koncertjük programját, így a közönségnek korokon és földrészeken átnyúló, különleges utazásban lesz része. A műsorban – az elmaradhatatlan jiddis és héber örökzöldek mellett – a táncdalfesztiválok, az operettek és a Broadway zsidó vonatkozású slágerei is elhangzanak majd, sőt, a Hegedűs a háztetőn és a West Side Story című musicalek legszívbemarkolóbb dalai is megszólalnak. A koncert zenei vezetője a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével idén kitüntetett Teszter Nelli zongoraművész.
Helyszín: Horea úti (Nagy utcai) zsinagóga
NOVEMBER 6. VASÁRNAP

Irodalmi séta a Házsongárdban / 7. Kolozsvári Zsidó Napok

Event by Határtalan Kultúra and 3 others on Sunday, November 6 2022

16 óra: Irodalmi séta a Házsongárdban
Gyertyafényes irodalmi séta a Hászongárd emlékei között Sipos Dávid és Laczkó Vass Róbert kalauzolásában
Találkozás a temető bejáratánál
//

Hamsa zenekar koncert – ősi zsidó és közel-keleti dallamok / 7. Kolozsvári Zsidó Napok

Event by Határtalan Kultúra and 3 others on Sunday, November 6 2022 with 149 people interested and 26 people going.

20 óra: A Hamsa zenekar koncertje – ősi zsidó és közel-keleti dallamok modern hangszerelésben
Szenvedélyes keleti dallamok, keserédes latin balladák, liturgikus dalok csendülnek fel ezen az estén a 2008-ban alakult Hamsa zenekar előadásásban. Az 1993 óta működő, Príma-díjjal kitüntetett Fourtissimo zenekar tagjaiból alakult együttes a világ szinte minden szegletében fellépett már, s szellemi értelemben gazdagon tértek haza, hiszen a bejárt külföldi országok zenei motívumait beépítették saját repertoárjukba. A koncertet az egyedi „judeo folk-rock” hangszerelés teszi még sokkal izgalmasabbá.
A zenekar tagjai: Kuna Valéria – ének; Kuna Kata – ének; Kuna Bence – ének, kürt, ütőhangszerek; Kuna Gyula – trombita; Kuna Márton – harsona; Somos András – zongora; Éder Ferenc „Lá” – basszusgitár; Fábry Adonisz: dob.
Helyszín: a Fő tér 9. szám alatti Rhédey Kávéház
//

A programváltozás és a helyszínváltozás jogát a szervezők fenntartják!

Szervezők:
Kolozsvár Társaság, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), Határtalan Kultúra program

Támogatók:
Külgazdasági és Külügyminisztérium, Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa

Partnerek:
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, Bulgakov Kávéház, Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség, Kolozsvári Zsidó Hitközség

Médiatámogatók:
Transtelex, Főtér; Szabadság, Erdély.ma, Kolozsvári Rádió, Kolozsvár Televízió – Magyar Adás