2. Kárpátaljai Zsidó Napok

Beregszász, 2018. június 7-10.

A magyar zsidó emlékezetben Kárpátalja az eltűnt, elpusztított, autentikus zsidóság otthonaként él, amely számtalan elnémult zsidó történet születési helye és temetője, a mindennapok magyar kultúrájának elsüllyedt szigete.

Kárpátaljai Zsidó Napok 2018

2. Kárpátaljai Zsidó Napok a Határtalan Kultúra jegyében június 7 és 10 között Beregszászban. Koncertek, irodalom, beszélgetések, gasztronómia. A részvétel díjtalan, mindenkit szeretettel várunk június 7 és 10 között. A kultúránk: határtalan! Részletes program: www.hatartalankultura.hu


A 2. Kárpátaljai Zsidó Napokon zsidók és nem zsidók együtt emlékezhetünk, kivételes vallási és művészeti értékeket megteremtő kárpátaljai kultúrákra, közösen idézhetjük föl a múlt emlékét, a helyi kisebbségek történelmét és sokszínű, összefonódó hagyományait. Az emlékezet határtalan, s örökké fennmaradhat, mert az emlékezés nem más, mint az eltávozottak visszafogadása – a közös emlékezés valójában közös jövő, zsidó és nem zsidó magyarok, közép-európaiak közös jövője.

PROGRAM

Június 7. csütörtök

19 óra: Jeruzsálem kedvesem… – koncert és ünnepélyes megnyitó
Héber nyelvű istenes énekek, majdnem feledésbe merült jiddis nyelvű kuplék, huszadik századi, örökzöld szerzemények, musical-betétek és filmdalok, a szakrális és profán zsidó énekművészet gyöngyszemei a Kolozsvárról Beregszászba érkező Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész előadásában.
Helyszín: Beregszászi zsinagóga, Zrínyi utca 6.

Jeruzsálem kedvesem: koncert és ünnepélyes megnyitó

Event in Berehove, Ukraine by Határtalan Kultúra and 5 others on Thursday, June 7 2018


Június 8. péntek

16 óra: Örökzöld slágerek a „Zsidó Pavarotti” előadásában
Tavalyi nagy sikerű koncertje után a csodálatos hangú Nógrádi Gergely főkántor idén is ellátogat a beregszászi zsinagógába, hogy kivételesen képzett kántorunk újra elbűvölje a kárpátaljai közönséget. Nógrádi Gergely azt vallja, hogy egy kántor hangtól és hangképzéstől függetlenül át tudja magát adni a vallásos áhítatnak, de ez nem azt jelenti, hogy az ember teljes átéltséggel, földöntúli módon énekel az ima elejétől a végéig, hiszen ez lehetetlen volna. A „Zsidó Pavarotti” címmel kitüntetett művész a mostani műsorában ismert világslágereket, musical-dalokat és hagyományos zsidó dalokat ad elő. Közreműködik: Teszter Nelli zongoraművész.
Helyszín: Beregszászi zsinagóga, Zrínyi u. 6.

Örökzöld slágerek a „Zsidó Pavarotti” a zsinagógában

Event in Beregszász, Ukraine by Határtalan Kultúra and 6 others on Friday, June 8 2018


Június 9. szombat

16 óra: Drágakő – Klezmer meseoratórium felnőtteknek
A Drágakő című haszid történet köré szövődő előadásban a Chagall Band zenéje mellett jiddis dalok és vidám történetek, viccek is elhangzanak. A szórakoztató, de egyben elgondolkodtató műsor anyagát Marc Chagall „Életemben lakom” és Schein Gábor „Chagall” című verse színesíti. A zenét Vincze Pál, a Chagall Band tagja komponálta kifejezetten a szövegekhez; a muzsika hol aláfesti, illusztrálja a történeteket, hol pedig egyenrangú társként szegődik melléjük. Összeállította, szerkesztette és előadja: Havas Judit előadóművész. Társszerkesztő: Szabó-Kovács Eszter. Közreműködik a Chagall BandVincze Pál – zeneszerző, zongora; Vincze Miklós – ének, dobok; Sólyomi Pál – klarinét és Szabó Árpád – hegedű. Az előadást rendezte: Radó Gyula.
Több ezeréves története során a zsidóságot mindig jellemezte az ősi hagyományokhoz való kötődés. A tradíció egyik legősibb szála az írásmagyarázat, mese, legenda, monda volt, mely az élet minden területét behálózta, átjárta, kezdve a sort a szerteágazó vallási irodalmon keresztül egészen a folklorisztikus megnyilatkozásokig.
Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aula

Drágakő – Klezmermese felnőtteknek

Event in Beregszász, Ukraine by Határtalan Kultúra and 4 others on Saturday, June 9 2018


20 óra: Halleluja – Takács Nikolas fellépése, sztárvendég: Pál Dénes
Takács Nikolas nemzedéke egyik legkiválóbb énekese, aki 1986-ban született a mai Szlovákiához tartozó Galántán, a művész számára tehát különös jelentéssel bír, ha magyarként léphet föl az oly sokszínű Kárpátalján. Már 19 évesen együtt koncertezett a nemzetközi jazzélet egyik sztárjával, Jávori Vilmos dobossal. Kivételes tehetsége révén hamarosan együtt zenélt olyan nagy öregekkel, mint a közelmúltban elhunyt Babos Gyula, Horváth Charlie, Tony Lakatos vagy Solti János. Takács Nikolas beregszászi föllépésének sztárvendége Pál Dénes énekes, a 2012-es The Voice Magyarország hangja, valamint a 2014-es Sztárban sztár győztese. Zongorán közreműködik: Kardos Norbert.
Helyszín: Beregszász, Fő tér (rossz idő esetén a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aula)

Takács Nikolas és Pál Dénes Beregszászban

Event in Berehove, Ukraine by Határtalan Kultúra and 6 others on Saturday, June 9 2018 with 971 people interested and 215 people going.


Június 10. vasárnap

14 óra: Dallamok, ízek, emlékek
Komoróczy Ráhel Szonjával (egyetemi oktató, idegenvezető) beszélget Togyeriska Erika (A Shalom Alapítvány igazgatója) a kárpátaljai zsidóság történetéről, kultúrájáról, emlékeiről, ízeiről és a jelen zarándokutak lehetőségeiről. A programot zsidó ízek kavalkádjával barhesz kóstolással, helyi kóser borok ízlelgetésével és élőzenével fűszerezzük.
Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulája

Dallamok, ízek, emlékek

Event in Beregszász, Ukraine by Határtalan Kultúra and 2 others on Sunday, June 10 2018


19 óra: Nyáresti kamarazene – Korcsolán Orsolya hegedűművész és barátai
Korcsolán Orsolya nemzetközi hírű hegedűművész és barátai kamarazenei hangversenye Beregszászban. Korcsolán Orsolya, Bécsben élő nemzetközi hírű hegedűművész, aki bejárta a világ legjelentősebb hangversenytermeit, és karrierje folyamán olyan világsztárokkal lépett színpadra, mint Zubin Mehta, Valerij Gergijev vagy Lorin Maazel, először ad hangversenyt Beregszászban. A fiatal művész, akinek legutóbbi hanglemezét a Deutsche Grammophon jelentette meg világszerte, és aki a közelmúltban a Budapesti Tavaszi Fesztiválon kápráztatta el közönséget, kiváló partnerei, Máté Győző brácsaművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólamvezetője, valamint Déri György csellóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense társaságában különleges nyárestére invitálja a hallgatóságot. A zsinagóga falai között felcsendülő koncerten Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Kodály Zoltán és Weiner Leó örökérvényű kamarazenei kompozíciói szólalnak meg, megidézve ezzel egy régi világ szalonjainak varázslatos, kamarazenével teli hangulatát.
Helyszín: Beregszászi zsinagóga, Zrínyi u. 6.

Korcsolán Orsolya hegedűművész és barátai

Event in Berehove, Ukraine by Határtalan Kultúra and 5 others on Sunday, June 10 2018


Rendezvényeinken a részvétel díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk! A műsorváltozás jogát fenntartjuk

Szervezők:
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Budapest), Határtalan Kultúra Program (Budapest), Shalom Alapítvány (Beregszász), Magyarország Beregszászi Konzulátusa, Beregszász városa, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (Beregszász), Pro Cultura Subcarpathica (Beregszász)

Kiemelt támogatók:
Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Dutch Jewish Humanitarian Fund

Kiemelt médiatámogató:
Pulzus rádió

Támogatók:
Chizay borászat, Globál Projekt Inveszt Lampertszász Kft, Thermal Maximus Beregszász

Médiatámogatók:
Kárpátalja.ma, Kárpátinfó.net

Elérhetőségek:
hatartalankultura.hu
facebook.com/HatartalanKultura
[email protected]

©Határtalan Kultúra 2018