Kárpátaljai Zsidó Napok

Ne száradjon ki a forrás, és ne fonnyadjon el a fa.” (Spira Lázár néhai munkácsi rabbi)

Közös kultúra, közös sors, határtalan emlékezet

Határtalan Kultúra

Kárpátaljai Zsidó Napok
Nagyszőlős, Beregszász

2017. június 8-11.

Kárpátalja úgy él a magyar zsidó emlékezetben, mint az eltűnt-elpusztított autentikus zsidóság otthona. Kárpátalja számtalan elnémult zsidó történet szülőhelye és temetője, a mindennapok magyar kultúrájának elsüllyedt szigete. A Kárpátaljai Zsidó Napokon közösen emlékezhetünk és érezhetjük jól magunkat, zsidók és nem zsidók, sokszínű és gazadag közös kultúránk és történelmünk felidézésével, mert az emlékezet határtalan – örökké fennmaradhat. Az emlékezés nem más, mint az eltávozottak visszafogadása, az emlékezés valójában jövő.
PROGRAM

Június 8. csütörtök / Nagyszőlős

17:00 óraDallamok szárnyán – ünnepélyes megnyitó
A Mendelssohn Kamarazenekar hangversenye a Nagyszőlősi Zsinagógában. Közreműködik: Kováts Péter, Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész.

Megnyitó beszédet mond: Dr Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos

Mendelssohn Kamarazenekar hangverseny

Event by Határtalan Kultúra and 4 others on Thursday, June 8 2017


A hangverseny programja
: Ruzitska Ignác: Veszprém vármegyei verbunkosok; Felix Mendelssohn: d-moll hegedűverseny; Bartók Béla: Erdélyi táncok; Weiner Leó: I. Divertimento – Jó alapos csárdás, Marosszéki keringős, Rókatánc; Mike Curtis: Klezmer lakodalom; Jerry Bock: Hegedűs a háztetőn – szvit
Helyszín: Zsinagóga Nagyszőlős
Június 9. péntek / Beregszász

16:00 óraLélektől lélekig – örökzöld slágerek a zsinagógában
Nógrádi Gergely főkántor koncertje a beregszászi zsinagóga falai között, zongorán kísér Teszter Nelli. A „zsidó Pavarotti”, kivételesen képzett kántorunk, bemutatkozik másik oldaláról is és nem okoz majd csalódást a kárpátaljai közönségnek.
Helyszín: Zsinagóga Beregszász – Zrínyi utca

Lélektől lélekig – örökzöld slágerek a zsinagógában

Event by Határtalan Kultúra and 6 others on Friday, June 9 2017


19:00 óra
Film és emlékezet / A Saul fia című Oscar-díjas film vetítése
Egy magányos ember a vásznon visszatér Istenhez Auschwitzban és megkíséreli még ott is betartani a törvényt, eltemetni a halottakat, a halott kisfiút, akit fiává fogad. Saul Auslander, mint a neve is mutatja, idegen, egy másik világ tanújává válik a filmen, amelyet Oscar-díjjak tüntettek ki 2015-ben.
Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Gross Arnold terem / Beregszász

A Saul fia / filmvetítés

Event in Beregszász, Ukraine by Határtalan Kultúra and 6 others on Friday, June 9 2017Június 10. szombat / Beregszász

15:00 óraIrodalom és gasztronómia
Rubin Eszter író, gasztroblogger, a Bagel című új regényéből olvas fel. Az előadás után zsidó ízek kavalkádja kóstoló a szerző saját sütésű barheszéből és helyi kóser borok ízlelgetése. A főzés és sütés mindig életforma, amely rengeteget árul el arról, kik vagyunk: az, amit elkészítünk, hogy megehessük. Valóban sajátos zsidó íz-világ épül fel és népesül be a Bagel lapjain.
Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola / Beregszász

Rubin Eszter: Irodalom és gasztronómia

Event in Beregszász, Ukraine by Határtalan Kultúra and 6 others on Saturday, June 10 2017


20:00 óra
Munkácsról jöttem / kalandozás a klezmer világában
A Kossuth-díjas Jávori Ferenc (Fegya) – zongora (Budapest Klezmer Band) koncertje sok beszélgetéssel, emlékekkel. Egy kárpátaljai fiú nagy visszatérése oda, ahonnan ő és az általa játszott dalok is erednek. Közreműködik: Gazda Bence – hegedű.
Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulája / Beregszász

Munkácsról jöttem / kalandozás a klezmer világában

Event in Beregszász, Ukraine by Határtalan Kultúra and 4 others on Saturday, June 10 2017Június 11. vasárnap / Beregszász

17:00 óraNincs egészen tegnap / Erdélyi és máramarosi zsidó népköltés
A dalok szövegeit Kányádi Sándor írta és Almási István zene-folklorista készített hozzá jegyzetet. Laczkó Vass Róbert – színművész (Kolozsvári Állami Magyar Színház) és művész társai közreműködésével. Egy elsüllyedt Atlantisz megidézése, feltámadása egy nagy erdélyi költő segítségével, aki hazaengedte az „egyszervolt”, „kis zsidókat” eltűnt világukba és a magyar emlékezetbe.
Előadják: Nagy Noémi Kriszta – népdalénekes; Laczkó Vass Róbert – színművész; Szép András – zongoraművész; Szép Bálint – hegedűművész.
Helyszín: Zsinagóga Beregszász

Erdélyi és máramarosi zsidó népköltés

Event by Határtalan Kultúra and 5 others on Sunday, June 11 20175 posts in the discussion.


20:00 óra
Mikor az első csillag kigyúl
A Jazzrael zenekar és Malek Andrea előadásában felcsendülnek többek között Seres Rezső, Gábor S. Pál, Fényes Szabolcs, Horváth Jenő, valamint G. Dénes György (Zsüti) legismertebb dalai, különleges, soha nem hallott hangszerelésben. Mert a sajátos zsidó humor önálló kulturális minőség volt, a főváros egyik markáns hangja a kuplétól a kabarén át az operettig.
A zenekar tagjai: Jáger Bandi – zongora; Balogh Roland – gitár; Lakatos Pecek András – dob; Pluto Horváth József – bass. Ének – Malek Andrea
Helyszín: Beregszász főtere / Szabadtér, rossz idő esetén II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola / aula

Jazzrael zenekar és Malek Andrea koncert

Event by Határtalan Kultúra and 3 others on Sunday, June 11 2017Az eseményeken a részvétel díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szervezők:
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Határtalan Kultúra program, Shalom Alapítvány Beregszász, Magyarország Beregszászi Konzulátusa, Beregszász város, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Pro Cultura Subcarpathica, Nagyszőlős város

Kiemelt támogatók:
Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő

Támogatók:
Chizaj borászat, Globál Projekt Inveszt Lampertszász Kft, Thermal Maximus

Médiatámogatók:
Kárpátalja.ma, Kárpátinfó.net, Kárpátalja.net, Pulzus rádió

Email: [email protected]
F
acebook: HatartalanKultura

©Határtalan Kultúra 2017